Türkiye’nin ilk yerli haberleşme uydusu Türksat 6A, 2024’te uzaya fırlatılacak.
Milli haberleşme uydu platformu Türksat 6A, TUSAŞ, ASELSAN, TÜBİTAK UZAY ve CTech konsorsiyumunda geliştiriliyor.
Savunma, güvenlik, havacılık, uzay, telekom ve yayıncılık alanlarında faaliyet gösteren CTech Bilişim Teknolojileri, Türksat 6A projesinde telemetri ve telekomut alt sistemlerini üretiyor.
Telemetri ve telekomut sistemleri nedir?
UYDU TELEMETRİ VERİCİ
Telemetri verici, yer sabit uydularda kullanılmak üzere tasarlanmıştır ve uydu üzerinde üretilen telemetri verilerini faz modülleri olarak yer istasyonlarına aktarır.
Bu telemetri verileri, uydu üzerinde bulunan ekipmanların çalışma durumları veya uydunun tam yönelimi gibi görev açısından kritik olan verileri içerir. Ku-Bant’ta çalışan Telemetri Verici, günümüz teknolojisine uyumlu olarak geniş bantlı ve yörüngede frekans değiştirebilme yeteneğine sahip bir ürün olarak yer alır. Hem Telemetri Verici hem de İşaret Sinyali Verici olarak yapılandırılabilir ve çalışabilir.
UYDU TELEKOMUT ALICI
Telekomut alıcı, yer sabit uydularda kullanılmak üzere tasarlanmıştır ve yer istasyonundan gönderilen uydu kontrol komutlarını alıp demodüle ederek komutları işletecek olan uydu yönetim birimine aktarır.
Zaman işaretli olarak alınan kontrol komutları, uydunun hareketi, uydu üzerinde bulunan diğer ekipmanların açılıp kapanması gibi işlevlerin kontrol edilmesine yardımcı olur. Ku-Bant frekanslarında çalışan Telekomut Alıcı, günümüz teknolojisine uyumlu olarak geniş bantlı ve yörüngede frekans değiştirebilme yeteneğine sahip bir ürün olarak yer alır.
Bu çözümlerle birlikte Türksat 6A uydusu, görev ömrü boyunca kesintisiz olarak 7 gün 24 saat yer istasyonu ile haberleşebilecektir.